Interaktywna mapa

Kulinarne Odkrycia Gościnnej Wielkopolski


"Kulinarne Odkrycia Gościnnej Wielkopolski" pod takim hasłem odbyła się konferencja podsumowująca cykl warsztatów, realizowanych przez Lokalną Grupę Działania Gościnna Wielkopolska, poświęcony produktom lokalnym. Spotkanie odbyło się 22 listopada 2013r. w Ośrodku Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej w Miejskiej Górce.

Przybyłych gości przywitał burmistrz Miejskiej Górki Karol Skrzypczak, natomiast wprowadzenia do tematyki konferencji, dokonał senator Marian Poślednik. Zebrani mieli możliwość wysłuchania dwóch wykładów, których autorami byli: Marek Gąsiorowski i Marek Stark. Dotyczyły one roli i budowania marki na rynku lokalnym z zachowaniem dziedzictwa kulinarnego.

Głównym punktem programu były prezentacje kulinarnych odkryć metodą „pecha kucha", które zostały przygotowane przez przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych stowarzyszeń i podmiotów gospodarczych.

Naszą gminę reprezentowała przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Sobiałkowie Bronisława Sobieraj, która jako lokalny przysmak i kulinarne odkrycie polecała rosół z makaronem i potrawkę.

Konferencja zakończyła się pokazem kulinarnym, przygotowanym przez szefa kuchni Pałacu w Pakosławiu, który zaprezentował sposób przygotowania kremu z porów oraz bigosu z grzybów Shii – Take.

 

 


IAP Portal - (C)opyright by TELEKOM.pl Sp. z o.o.